Wat is houtskeletbouw en waarom is het duurzaam?

Houtskeletbouw is een veel toegepaste vorm bij draagconstructies. Dat komt doordat het een heel gunstige prijs heeft, een lange levensduur en hoogwaardige kwaliteit. Je ziet houtskeletbouw overal in terug. Het is in principe geschikt voor allerlei verschillende type bouwwerken. Je kunt dan denken aan hele woningen. Maar ook wordt het gebruikt voor een dakopbouw, een dakterras of een aanbouw. 

 

Wat houdt houtskeletbouw precies in?

Houtskeletbouw, oftewel afgekort HSB, wordt vaak toegepast in houten draagconstructies van een gebouw. Deze bouwconstructie wordt niet heel verrassend een skelet genoemd. Het hout dat wordt gebruikt voor houtskeletbouw komt uit koude plekken. Dan kun je denken aan midden- en noord Europa. Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om kwalitatief goede hout te importeren naar Nederland. Vandaar dat HSB ook steeds vaker hier wordt toegepast. 

 

Waar wordt houtskeletbouw precies voor gebruikt?

Je kunt houtskeletbouw in principe voor elk bouwwerk toepassen. Dan kun je denken aan woningen, bijgebouw, dakterras, dakopbouw en aanbouw. Zoals al eerder aangegeven wint HSB aan populariteit in Nederland. Dat komt deels doordat bedrijven zich richten op de verbetering van het toepassen van houtskeletbouw. Vroeger was isolatie lastig, maar vandaag de dag kan hout ook goed gebruikt worden voor een energieneutrale woning. Daardoor worden de nadelen van houtskeletbouw steeds kleiner. 

 

Hoe snel kan HSB worden geplaatst en wat kost het?

HSB is een hele snelle bouwmethode. Dat geldt met name als je het gaat vergelijken met traditionele bouwmethoden. Hout is een heel licht materiaal en wordt in de meeste gevallen op een prefab manier aangeleverd. Een prefab opbouw of uitbouw kan binnen vijf tot tien dagen worden geplaatst. Wel duurt de voorbereidingstijd wat langer. Prefab betekent dat de onderdelen in de fabriek gemaakt worden en in de juiste maten en vormen gezaagd worden. Vervolgens hoeft op de locatie alleen de onderdelen nog in elkaar worden gezet. Een groot voordeel van prefab is dat er geen maatwerk geleverd hoeft te worden. De aannemer is niet meer afhankelijk van weersomstandigheden en zo kan er voorkomen worden dat het project weken stil komt te liggen. Vandaar dat houtskeletbouw ook een stuk goedkoper is. Het hout is een stuk goedkoper dan beton en er zijn minder arbeidsuren nodig om HSB te plaatsen. Dat betekent dat houtskeletbouw ongeveer 20% tot 25% minder kosten met zich meebrengt dan traditionele bouw.