Wat is antifouling en waarom is het belangrijk voor scheeps- en bootonderhoud

Antifouling

Antifouling is een begrip dat al honderden jaren bestaat, maar de manier waarop het toegepast wordt, is door de jaren heen sterk veranderd. Het is heel belangrijk om dit eens in de zoveel tijd op boten en schepen toe te passen om ze goed schoon te houden. Maar wat is antifouling precies en waarom is het eigenlijk van groot belang?

Wat houdt antifouling in?

Bij antifouling worden maatregelen genomen om boten en schepen vrij te houden van aanslag. Na lang genoeg in het water te hebben gelegen, komt de romp onder te zitten met onder andere mosselen en algen. Met behulp van een speciale soort verf kan dit verwijderd worden. Helaas zitten in veel van deze verven stoffen die schadelijk zijn voor de zee en het leven daarin. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook milieuvriendelijke verven op de markt gekomen en die zijn dus zeker aan te raden.

Waarom is antifouling belangrijk?

In principe vergaat een boot of schip niet door de aanslag, maar het levert wel wat problemen op. Zo zorgt het voor meer brandstofverbruik door de invloed die de aanslag heeft op de snelheid van het voertuig. Daarnaast is het voor velen ook simpelweg geen prettig gezicht en kan het gaan stinken. Het verwijderen van antifouling en het schoonhouden van een boot of schip is voor de meeste eigenaren dus essentieel.

Hoe wordt antifouling aangebracht?

Veel soorten antifouling zijn verven, dus het aanbrengen ervan heeft wat weg van schilderen. Aangezien de romp van een boot of schip een grote oppervlakte heeft, is het wel handig om wat groter geschut te gebruiken. Verfrollers zijn hiervoor ideaal, maar het proces kan best wel even duren. Ook gaat de verf niet heel lang mee en moet het verwijderd worden na verloop van tijd. Het is dus een goede oplossing op korte termijn, maar niet zozeer op lange termijn.

Zijn er andere opties voor antifouling?

Tegenwoordig bestaat ook de optie voor fouling release verven. Hierbij komt een laag van siliconen op de romp van een boot of schip te zitten. Deze laag heeft een stekelig oppervlak, wat organismen ervan weerhoudt om zich aan de boot te vestigen. Niet alleen is deze methode heel milieuvriendelijk, maar het gaat ook nog eens jarenlang mee. Als het gebruik van de andere verven geen succes is, dan kan deze optie een goed alternatief zijn.