Waar je op moet letten bij het kopen van een dakkapel

dakkapel-te-kopen

Extra ruimte, het verhogen van woningwaarde of simpelweg een ethische verbetering, dit zijn allemaal redenen waarom je zou kunnen overwegen om een dakkapel te kopen. Het plaatsen van een dakkapel kan verschillende plekken op het dak, meestal wordt het gebruikt om zolders uit te breiden of om er een kamer van te maken. Bij het bepalen van de locatie moet je rekening houden met verschillende factoren. Zoals de gewenste functionaliteit, de esthetiek van de dakkapel, maar ook de regelgeving in jouw omgeving, vergunningen en bestemmingsplannen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten..

Overwegingen

Voordat je een dakkapel gaat kopen is het goed om een paar dingen te weten, zodat je hierop kan letten bij de aanschaf. 

  1. Bouwvergunningen. Één van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is het controleren van een bouwvergunning. Afhankelijk van de locatie, afmetingen en lokale regelgevingen kan het namelijk zo zijn dat je niet zomaar een dakkapel mag plaatsen. Check dit daarom voordat je een dakkapel koopt!
  2. Materialen. Heb duidelijk welk materiaal het beste is voor jouw dakkapel. Elk materiaal heeft zijn eigenschappen die allemaal weer net zo belangrijk zijn. Materialen die veel gebruikt worden zijn hout, kunststof en metaal. Houd vooral de uitstraling van je huis in de gaten, het mooiste is wanneer de dakkapel matched met de rest van het huis. 
  3. Afmetingen en ontwerp. Wat is de functie van de dakkapel? Moet het groot zijn, of kan het ook kleiner zijn? Wat past bij het huis? Het is belangrijk om na te denken over wat je met de dakkapel wil. Zo kun je de juiste afmetingen bepalen en hier een ontwerp voor maken. 
  4. Isolatie. Een goede isolatie helpt het verbruik van energie terugdringen, iets wat niet geheel onbelangrijk is in deze tijd. 
  5. Onderhoud. Huizen vergen onderhoud, zo ook een dakkapel. De een vraagt wat meer onderhoud dan de ander, denk daarom goed na over hoeveel tijd je hebt om het onderhoud te plegen. 
  6. Betrouwbaarheid van leverancier. Niet geheel onbelangrijk is de betrouwbaarheid van de leverancier. Je zoekt een dakkapel dat jarenlang meegaat, veilig is en met goed vakmanschap geplaatst wordt. Doe daarom goed onderzoek naar leveranciers voordat je ergens mee in zee gaat. 

Waarom een dakkapel kopen

Zoals eerder benoemd zijn er verschillende redenen om een dakkapel te kopen. Maar er zijn nog veel meer redenen. Bij donkere huizen kan het bijvoorbeeld een nieuwe bron zijn van natuurlijk licht. Door de ramen krijgt de ruimte meer licht waardoor het helderder en aangenamer kan worden in huis. Het creëert namelijk ook een gevoel van ruimte. Een andere reden kan zijn dat je meer ventilatie in huis wilt hebben. Bij een dakkapel kan je ramen laten plaatsen, waardoor je meer frisse lucht in huis kan halen.