Krimpfolie in de Praktijk: Toepassingen en Voordelen

Krimpfolie

Krimpfolie is een verpakkingsmateriaal dat producten en goederen heel goed kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het wordt veel gebruikt in de productiewereld en in de bouw. Ook consumenten maken hier gebruik van, maar dit is vaak in een kleinere vorm en om bijvoorbeeld voedsel te conserveren. Krimpfolie is niet weg te denken in de productieomgeving. Het wordt vaak ingezet voor verpakkingsdoeleinden. Je ziet het ook vaak gebruikt worden om goederen te beschermen tijdens transport en verkoop. Het speelt een grote rol in verschillende industrieën omdat het bijdraagt aan het beschermen en handhaven van de kwaliteit van de verpakte goederen. In dit blog lees je alles over hoe je krimpfolie kan gebruiken en wordt het gebruik hiervan in de bouw uitgelicht. 

Het toepassen van krimpfolie

Krimpfolie wordt dus in meerdere sectoren gebruikt. Waar ze het voor gebruiken verschilt enorm. Hier zijn een aantal voorbeelden waar je het folie voor kan gebruiken: 

  • Verpakken en beschermen. Dit is eigenlijk de meest voorkomende toepassing van het folie. De goederen worden omhuld door folie. Met gebruik van warmte zal het folie krimpen en zich om de goederen heen klemmen. Dit zorgt ervoor dat de goederen strak en beschermd worden ingepakt zodat ze goed tegen stof, vocht en beschadigingen beschermd zijn. 
  • Stabiliseren van goederen. Tijdens transport kan er nog weleens wat verschuiven. Het is daarom voor de goederen, maar ook voor de transporteur een stuk veiliger om de goederen goed te verpakken zodat er niks kan beschadigen. 
  • Bescherming tegen het weer. Sommige goederen worden buiten opgeslagen. Dat maakt de regendruppels niet uit, maar het product natuurlijk wel. Krimpfolie wordt daarom ook veel gebruikt om de goederen te beschermen tegen weersinvloeden. Of het nou regen is, sneeuw, wind of stof, het beschermt het product goed. 
  • Ga diefstal tegen met krimpfolie. Door goederen te omwikkelen met folie maak je het voor dieven een stuk moeilijker om de goederen onopgemerkt mee te nemen. 
  • In de bouwsector zal je krimpfolie ook kunnen tegenkomen als tijdelijke dakbedekking. De folie beschermt namelijk goed tegen lekkages en werkt zelfs als extra isolatielaag. 

Hoe wordt het gebruikt in de bouw

De vraag naar rollen krimpfolie in de bouw is aanzienlijk. Dat komt doordat er veel bouwmaterialen zijn die zorgvuldig verpakt en beschermd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de houten planken, de buizen, metalen profielen en isolatiemateriaal. Al deze producten moeten worden beschermd tegen weersinvloeden van buitenaf, stof en schade. In noodgevallen kan de bouwfolie bescherming bieden in gevallen van lekkages of bij dakreparaties. Het fungeert ook als een extra laag isolatiemateriaal, om warmteverlies te minimaliseren. Het folie is dus goed voor verschillende aspecten, waarbij het belangrijkste  uitgangspunt de bescherming van goederen is.