De verschillende soorten metaalbewerking en hun toepassingen

metaalbewerking

Elk soort metaal heeft zijn unieke eigenschappen, specifieke toepassingen en worden gebruikt in diverse industrieën. Het kiezen van de juiste metaalbewerkingstechniek hangt af van de vereisten van het eindproduct, zoals het gewenste onderdeel, de complexiteit, de sterkte en de kosten. Metaalbewerking is een verzamelnaam voor verschillende processen waarbij metaal wordt gevormd, gesneden, verbonden of bewerkt. Dit kan zijn vanwege meerdere redenen. Het kan gaan om bijvoorbeeld specifieke onderdelen, producten of structuren creëren. 

Soorten metaal

Het meest voorkomende materiaal dat bewerkt wordt is staal. Staal heeft veel goede eigenschappen, zoals duurzaamheid en zijn sterkte. Het wordt gebruikt in constructie tot machinebouw, en ook in de scheepsbouw komt het veel voor. Ook roestvrij staal wordt veel gebruikt. Dit is een legering van ijzer, chroom en andere elementen die tegen corrosie en oxidatie bestand zijn. Het wordt daarom veel gebruikt voor keuken- en medische apparatuur. 

Aluminium is een lichtgewicht metaal dat ook bekendstaat om een goede weerstand tegen corrosie. Daarnaast kan aluminium ook goed tegen een hoge warmtegeleiding. Je komt het vaak tegen in de luchtvaart, automotive, bouw en eigenlijk overal waar gewichtsbesparing een belangrijke factor is. Ook koper is een goede geleider van warmte en elektriciteit. Daarom kan je dit vaak vinden in sanitairruimten, architectuur en decoratieve voorwerpen. 

 

Metaalbewerking mogelijkheden

Van vormgeven en buigen tot lassen en gieten, metaalbewerking is een breed begrip voor verschillende bewerkingsmogelijkheden. Hier zijn een aantal toepassingen:

  • Vormgeven en buigen. Hier valt alles onder wat te maken heeft met het buigen, trekken en persen van metaal dat wordt vervormd tot complexe vormen. Veel voorkomende productie is behuizingen, buizen en profielen. 
  • Lassen. Bij dit proces worden metalen delen aan elkaar verbonden. Dit gebeurt door middel van verhitting en het toevoegen van een smeltbaar materiaal. Lassen komt vooral voor in de constructie, automotive, scheepsbouw en pijpleidingen. 
  • Gieten. Dit is het smelten van metaal om het vervolgens te gieten in een complexe vorm. Het komt vaak voor bij het maken van motoronderdelen of machineonderdelen. 
  • Smeden. Ook hier wordt het metaal verwarmd, net als bij gieten. Alleen wordt het hier niet helemaal vloeibaar gemaakt, maar warm genoeg zodat er een vorm ingedrukt kan worden. Dit proces wordt vaak gedaan voor het maken van gereedschappen, scheepsonderdelen en andere voorwerpen die een hoge sterkte vereisen. 
  • Plaatbewerking. Dit is een verzamelnaam voor meerdere processen. Je kan hierbij denken aan ponsen, knippen, buigen en lassen om onderdelen en structuren te produceren.