Ronde 2: Reinderman en Greenfeld winnen

SONY DSCDimitri Reinderman en Alon Greenfeld hebben ook hun tweede partij gewonnen en delen na de tweede ronde de koppositie.

In een Amsterdams onderonsje boekte Dimitri Reinderman een overwinning op Sjef Rijnaarts, die zich lelijk verkeek in de tactische fase. Reinderman speelde met zwart een op het oog passieve Philidor met pionnen op a6, b6, c6 en d6. Het idee is om op het juiste moment de zet b6-b5 te spelen en wanneer de stelling is geopend zijn potentieel venijnige stukken op de juiste velden te zetten. Zwart laat het initiatief daarbij wel aan wit, die alleen van zwarts passieve spel kan profiteren door de stelling ook echt te openen, alle gevaren voor lief nemend.

En zo geschiedde. Rijnaarts speelde goed en kon een solide voordeel behalen met het tactische 16.Pa4 (© schaakprogramma Houdini), maar speelde dat niet. We belanden in de volgende stelling:

De stelling is al geopend, wat stukken zijn geruild en Rijnaarts heeft aan de verwikkelingen een extra (dubbel)pion overgehouden. Wit kan kiezen voor het rustige 23.Te1 Tb4 24.De2 Pxc3 25.bxc3 Txb3, waarna hemel en aarde bewogen moeten worden om een winnaar aan te wijzen. Maar goed, je speelt met wit en hebt tot nu toe steeds voordeel gehad. Is het mogelijk om het voordeel te behouden? Rijnaarts zag een schijnoffer met wat potentie, maar Reinderman rekende dieper:
23.Pxd5 Dxe5 24.Lf4 Dxb2 (valt a1 aan, door Rijnaarts gemist) 25.Pe7+ Kh8 26.Ta7 Le6. Reinderman had een kwal meer en speelde dat vakkundig uit.

SONY DSC

Close

SONY DSC01-Mar-2013 14:01, SONY SLT-A55V, 2.0, 50.0mm, 0.013 sec, ISO 1250

 

Twan Burg moest zijn meerdere erkennen in Alon Greenfeld, een partij waarin hij eigenlijk vanaf het begin met zijn rug tegen de muur stond. De Nederlandse afgestudeerde econometrist volgde de laatste trend in het Schots vierpaardenspel met de zet 10.h3. Sinds Kramnik het in juni 2012 speelde is de variant ‘hot’ en nadat Wang Hao het tijdens Tata gebruikte in zijn knappe overwinning op wereldkampioen Anand, is de zet alleen maar in aanzien gestegen. Maar het verrassingseffect is er ondertussen wel van af: Greenfeld, zelf een erkend theoreticus, zal in zijn database vast de partij hebben gevonden die Burg vorige week nog met die opening in de Bundesliga speelde.

SONY DSC

Close

SONY DSC01-Mar-2013 13:59, SONY SLT-A55V, 2.0, 50.0mm, 0.017 sec, ISO 1600

 

Met 10…Te8 week Greenfeld af van de partijen van Burg en Wang Hao, en met 12…Ld6 van Kramniks partij. Burg, op zijn beurt, week weer af van de partij van Naiditsch met 14.Pa4. En dat bleek waarschijnlijk geen goede verbetering omdat het paard op zet 17 weer terug werd gestuurd naar c3: het gevecht om openingsvoordeel was gewonnen door Greenfeld.
De Israëliër zette vervolgens druk op pion b2 en benutte zijn centrumpionnen zo dat het verdedigen van b2 onmogelijk werd. Toen Burg met 25.Pe4 in de fout ging (25.Pe2 zet de tegenaanval in op zwarts centrumpionnen) was Greenfeld er als de kippen bij om met 27…d3! een vrijpion te creëren.

Stelling na 27...d3

De stelling was moeilijk verdedigbaar en een gepromoveerde dame velde het oordeel met mat. Een goede overwinning van Greenfeld, die sterk gebruik maakte van de onnauwkeurigheden van Burg.

SONY DSC

Close

SONY DSC01-Mar-2013 14:03, SONY SLT-A55V, 2.0, 50.0mm, 0.025 sec, ISO 1600

 

Li Riemersma speelde remise tegen Robin Swinkels en herpakte zich daarbij enigszins op zijn nederlaag in de eerste ronde. Veel had de partij niet om het lijf: vanuit de opening had Riemersma een pionnetje meer, maar de stellingen waren zo gesimplificeerd dat ieder eindspel ruime remisewendingen bood. En zo eindigde partij in een dubbeltoreneindspel waarin Riemersma’s extra pion op a2 geen kans kreeg om het verschil te maken.

SONY DSC

Close

SONY DSC01-Mar-2013 14:19, SONY SLT-A55V, 2.5, 50.0mm, 0.01 sec, ISO 100

 

Gerald Hertneck speelde ook zijn tweede partij met wit. En waar hij naar eigen zeggen in de eerste ronde de Slavische opening ontweek met 1.b3, speelde hij nu 1.d4 tegen Tanguy Ringoir en kreeg alsnog die opening op het bord. De Belg maakte weer een sterke indruk. Hij forceerde een geïsoleerde dubbelpion bij Hertneck en probeerde met zijn pionnenmeerderheid op de damevleugel voldoende winstkansen te creëren. De Duitse Grootmeester verdedigde goed en sleepte er alsnog een remise uit.

Stefan Kuipers was na afloop kort over zijn remise tegen Zhou: “Ik speelde met wit de zwarte kant van het Engels, en dat moet je tegen een Engelsman duidelijk niet doen”. Het resultaat was een interessante, dynamische pot waarin beide spelers het elkaar lastig maakten, maar geen groot voordeel wisten te bereiken. Leuk om na te spelen, maar desondanks een remise als uitslag.

Uitslagen:
Stefan Kuipers – Yang-Fan Zhou 1/2-1/2
Sjef Rijnaarts – Dimitri Reinderman 0-1
Li Riemersma – Robin Swinkels 1/2-1/2
Twan Burg – Alon Greenfeld 0-1
Gerald Hertneck – Tanguy Ringoir 1/2-1/2

Comments are closed.